Jak vybrat kvalitní garáž z plechu dekoru dřeva

Výrobců a dodavatelů garáží z plechu v dekoru dřeva je na trhu poměrně hodně. Nabízejí různá provedení v dost velkém cenovém rozpětí. Ne každá garáž z plechu v dekoru dřeva však opravdu vypadá jako dřevěná. Velké rozdíly mezi výrobci jsou v provedení i v použité nosné konstrukci, která se u levných variant těchto garáži nijak neliší od konstrukce garáže ve zcela základním provedení z pozinkovaného plechu. Levné garáže mají nosnou konstrukci převáženě z L profilů, což je řešení, které lze doporučit u garáže, která má sloužit spíše jako přechodný sklad na stavbě než jako stálá garáž na auto k rodinnému domku. Jak rozpoznat levnou náhražku od kvalitní garáže z plechu v dekoru dřeva s bytelnou konstrukci? V tomto článku odpovíme na tuto otázku a pomůžeme Vám s výběrem garáže, která Vám bude dělat radost svým vzhledem, kvalitou i životností.  

 

PLECH

 

Základním předpokladem, aby garáž vypadala skutečně jako dřevěná, je plech. Kvalitní plechy v dekoru dřeva jsou pozinkované a práškově lakované, přičemž nejen z blízka je vidět struktura, která věrně imituje dřevo. Níže si můžete prohlédnout na fotkách porovnání dvou garáži jako příkladů laciného provedení a velmi kvalitního.  

Známkou kvalitního výrobce plechových garáží v dekoru dřeva je také možnost vybrat si z vodorovného nebo svislého žebrování plechu. Vodorovné žebrování působí dle našeho názoru mnohem hodnotněji a lépe. Volba však záleží na individuálních preferencích každého zákazníka. Nejlevnější garáže z plechu v dekoru dřeva, na které na trhu narazíte, jsou vždy pouze se svislým žebrováním plechu, a to z toho důvodu, že tyto garáž lze vyrobit s nejlevnějším typem konstrukce z L profilů. Garáže s vodorovným žebrováním plechu musí mít konstrukci zesílenou a jsou díky tomu celkově mnohem bytelnější. I na garážích s vodorovným žebrováním plechu však někteří výrobci šetří, jak se dočtete níže.

 

PLECHOVÉ LEMY

 

Aby garáž vypadala opravdu dobře, tak je potřeba rohy stěn a spoje konstrukce a střešní krytiny zakrýt plechovými lemy. U nekvalitních levných garáži z plechu v dekoru dřeva lemy překrývající konstrukci na rozích stěn a na střeše zcela chybí. Někteří výrobci zase sice dají lemy na stěny, ale už ne na střechu. V případě garáži z plechu v dekoru dřeva WOOD od Garážujeme s.r.o. jsou lemy vždy na rozích stěn i na střeše.  

 

 

KOSNTRUKCE

 

A na závěr to nejdůležitější. Konstrukce. Nosná ocelová konstrukce garáže je to, co dělá garáž garáži. Bez konstrukce by plechová garáž nemohla fungovat. Proto je velmi důležité dbát na co nejlepší provedení. Jak jste se dočetli výše, levné garáže v dekoru dřeva mají konstrukci převážně pouze z L profilů. Pouze garáže z plechu v dekoru dřeva WOOD od Garážujeme s.r.o. mají celu konstrukci včetně vodorovných příčníků z uzavřených profilů (jeklů). Někteří výrobci nabízejí garáže s vodorovným žebrováním plechu, které vyžadují zesílenou konstrukci, ale uzavřené profily použijí jen v nejnutnějším minimálním počtu a na zbylé části konstrukce použijí opět pouze L profily, čímž se však značně snižuje celková pevnost plechové garáže.